Ustupme sami sobě z cesty

Knihy jsou zázrakem tohoto světa. Neskonalým zdrojem hojnosti v jiné rovině než jen hmotné. Nyní mám však na mysli knihy, coby poučnou literaturu, tedy brožury, videa, on-line informace, internet, víte, co myslím. Dovíte se nevídané neslýchané. Přirozeně jsem za tuto možnost vděčná. Ale je to pěkně mazaná příležitost, jak nás odvést od radosti. Nic totiž nenahradí bezprostřední zkušenost. Jen ta nás může přivést za hranice informací a vědomostí. Co je za tou hranicí? Tušíte správně – poznání. A z vědomostí se stává vědomí (toho či onoho). Banalita? Myslíte? Když tohle nyní čtete, může vám tak připadat. A pokud ano, pak je to vlastně správně, tímto je totiž odhaleno tajemství, proč si lidé raději koupí brožurky, vyguglí informace, v nejlepším naleznou video. Protože to není živé. A pokud se nejedná o živé setkání a bezprostřední zkušenost, nehrozí nové poznání. Toho se totiž člověk podvědomě bojí: co kdyby musel něco pochopit, co kdyby musel nahlédnout, co vidět nechce, co kdyby musel něco v životě měnit? Na to přece nemá sílu, energii, peníze a koneckonců ani chuť. Ale vědomě si to nepřizná, není si toho jednoduše vědom.

A co teď? Jste pohoršeni nebo rozčíleni z toho, co čtete? I to je v pořádku. Dáváte tím jen potvrzující razítko mému obsahu.

Nicméně, omlouvám se, pokud se tak stalo. Nechci vás rozčílit, ale nemohu jinak, než sdílet své poznání: epidemií současného světa je totiž STRACH. Nejzákeřnější nemocí lidí je STRACH, nejčastěji strach z poznání.

Kdybyste věděli, že vám nic nehrozí, že můžete ve všem uspět, že můžete být v radosti? Co byste udělali? Vzdali byste se takové možnosti? Nevzdali. A přesto to děláváme téměř den co den. Vzdáváme se radosti z poznání a odevzádáváme se strachu, úzkosti, bezmoci, a to i přesto, že je nám cesta k životu beze strachu nasvětlována bez ustání.

Píši proto, abych vás ujistila, že nikdy, ale opravdu nikdy vás vaše přirozenost, tedy vědomí a přirozená moudrost nepustí někam, kde byste nebyli šťastni. A pokud nejste šťastní, pak jste jen dovolili strachu, aby si vás přikrmoval v nedobrých stavech.

Jenže dokud to alespoň jednou nezkusíte živě, za hranice stávajícího stavu se nemůžete dostat. Ani skrz nejrůznější informace, ani skrz nejdokonalejší notebooky či nejpreciznější informační servry světa.

 

Se světlým pozdravem vaše Yvell